Cauze mai puțin cunoscute ale constipației

Toată lumea a cunoscut, de-a lungul vieții, măcar un episod de constipație. În general, pentru producerea ei, principalul vinovat este alimentația săracă în fibre a individului respective, o hidratare incorectă, lipsa mișcării și chiar odihna necorespunzătoare. Cu toate acestea, constipația poate apărea oricând și la oricine, chiar la persoanele care au un mod de viață sănătos. De aceea, în rândurile de mai jos, vă vom prezenta și alte cauze mai puțin cunoscute ale constipației.

Medicamentele

Printre cauzele mai puțin cunoscute ale constipației se numără și anumite medicamente. Antispasticele sau acele medicamente bogate în fier afectează tranzitul intestinal, ceea ce are ca rezultat eliminarea dificilă și însoțită de dureri a scaunului. De asemenea, și medicamentele împotriva tusei sunt recunoscute pentru faptul că pot provoca episoade de constipație. Citeți cu atenție prospectul acestora, și dacă la efecte adverse găsiți și posibile cazuri de constipație, atunci faceți unele schimbări în stilul alimentar, consumați mai multe fructe și legume proaspete pentru a-i oferi organismului fibrele de care are nevoie pentru un tranzit intestinal normal.

Laxativele

Nu, nu este o greșeală. Știm că laxativele sunt medicamentele care au ca efect eliminarea facilă a ascaunului, așa că este imposibil să provoace constipație, nu-i așa? De fapt, chiar dacă pare greu de crezut, uneori și medicamentele cu efect laxativ sunt tocmai cele care pot cauza aceste neplăceri. Ne referim aici la cele puternice care, în compoziția lor au anumite substanțe provenite chiar din plante și care creează dependență. De aceea, este bine să nu se facă abuz de ele, pentru că riscați să ”dezvățați” organismul să mai aibă scaun în mod normal. Chiar dacă la început au efect, și unul chiar rapid, cu timpul actul eliminării scaunului va fi imposibil de realizat fără să se apeleze la ele. Și atunci, lucrurile se mai complică puțin!

Scaunul de toaletă

Ați auzit cu siguranță de toaletele turcești, și le considerați învechite, mai ales la o simplă vizită prin magazinele de specialitate, unde găsești spre vânzare scaune de toaletă moderne, unele dintre ele prevăzute și cu funcții de-a dreptul surprinzătoare. De fapt, tocmai scaunele moderne de toaletă este responsabil pentru cazurile tot mai multe de constipație. Medicii specialiști spun că poziția ”pe vine” este cea mai indicată atunci când vine vorba de golirea corectă a colonului. Surprinzător cum un obiect aparent banal, cu care ne-am obișnuit cu toții, să fie responsabil de apariția constipației, dar se pare că așa este.

Depresia

Hormonul fericirii, seretonina, nu este responsabil se pare numai cu stările noastre de bine, ci și cu… eliminarea tranzitului. Persoanele predispuse la stări depresive au parte și de un tranzit intestinal lent, ceea ce duce la instalarea constipației.  

Lactatele

S-a observat că persoanele care consumă regulat cantități mari de lactate, dar și produse din carne, au probleme cu eliminarea scaunului. Proteinele și grăsimile conținute de aceste două categorii de alimente se descompun mai greu, iar sistemul digestiv are de suferit din acest motiv. Brânza și laptele dulce sunt principalele lactate responsabile de instalarea constipației, iar salvarea vă poate veni, culmea, de la iaurt sau chefir.

Previous post Pescuitul Sportiv: O Aventura Relaxanta in Lumea Naturii
Next post Amplasarea corpurilor de iluminat în baie