[ad_1]
Atunci când sunt mici, e mult mai dificil să îți dai seama dacă copilul tău are o afecțiune de care suferă, mai ales dacă aceasta nu este vizibilă sau dacă nu cunoști simptomele pe care aceasta le manifestă. În ceea ce privește vederea, lucrurile pot fi puțin mai ușoare mai ales că, de cele mai multe ori, vei putea observa când ceva nu este în regulă. Însă, cu toate acestea, netratate la timp în copilărie, afecțiunile globului ocular pot avea un impact destul de negativ toata viața, atât din punct de vedere medical, dar și emoțional.
Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale ochiului și cum pot fi acestea observate:
1. Miopia
Miopia poate fi destul de ușor identificată, deoarece cel mic nu poate distinge corect obiectele aflate a distanță, vederea fiindu-i neclară. O astfel de afecțiune poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor și nu produce repercusiuni.
2. Hipermetropie
Hipermetropia este o afecțiune medicală care constă în faptul că vederea este puțin alterată, mai ales atunci când vorbim despre cea la distanțe mici. De precizat este faptul că, cei mici, în primii ani de viață pot dezvolta o ușoară hipermetropie, deoarece ochiul nu este complet dezvoltat. Cele mai frecvente simptome sunt: încordarea ochilor atunci când citește sau privește la televizor, durerile de cap și oboseala.
3. Astigmatismul
Astigmatismul presupune percepția deformată a imaginii și, de cele mai multe ori, însoțește miopia sau hipermetropia. Acesta produce disconfort în zona ochilor, dificultatea în adaptare la întuneric și solicitarea ochilor.
4. Strabismul
Numită și „boala privirii încrucișate”, strabismul este o afecțiune ce poate fi observată încă din primele momente în care aceasta se instalează. Ea se manifestă prin faptul că ochii nu pot focaliza în același timp, motiv pentru care aceștia se apropie de una din laterale. Fiind o boală ce poate apărea pe întreg parcursul vieții, aceasta poate fi vindecată, dacă este puțin mai gravă, prin operație de strabism la adulți și copii în clinici specializate precum Infosan, dar și cu ajutorul ochelarilor de corecție.
5. Cataracta congenitală
În special, acest tip de problemă poate apărea de la naștere și se manifestă prin prezența unei pete albe în interiorul irisului. Astfel, aceasta trebuie văzută cât mai urgent de către medicul oftalmolog, care va face investigații și va prescrie tratamentul cel mai corect.
6. Conjunctivita
Această afecțiune este produsă de o infecție, alergie sau de o iritație. Se manifestă prin lăcrimare continuă a ochiului, înroșirea puternică a acestuia, dar și de inflamație. Astfel, în cazul în care observi aceste simptome la copilul tău, e necesar să te prezinți cu el cât mai repede la un medic pentru a nu se agrava.
E important ca, ori de câte ori, oricare dintre aceste simptome apar la cel mic să nu încerci să tratezi singur afecțiunea, ci să te prezinți la medicul specialist, astfel încât să aibă o schemă de tratament cât mai potrivită și adaptată nevoilor sale. Mai mult, dacă este cazul ochelarilor, încearcă să alegi o pereche pe care acesta să o îndrăgească, astfel încât să îi facă plăcere să îi poarte.
Sursa foto: pexels.com
[ad_2]