Nimic nu este mai neplăcut pentru un adolescent decât modul în care este perceput de cei din jur. Desigur, există și lucruri mai grave, însă, în opinia lor, modul în care arată este esențial la această vârstă. De acest lucru depinde viața lor socială, interacțiunea cu ceilalți, definitivarea personalității lor. La această vârstă apar o mulțime de schimbări, fizice, hormonale, de caracter. Cele hormonale se răsfrâng în mai multe direcții, printre acestea numărându-se apariția inesteticelor coșuri. Desigur, așa le numim noi, însă în termeni medicali vorbim despre acnee juvenilă. Mai este cunoscută și sub denumirea de acneea adolescentină. Se referă la o afecțiune cutanată comună care afectează majoritatea adolescenților. Din păcate, afecțiunea poate persista inclusiv în perioada adultă. Această afecțiune dermatologică poate fi însoțită de disconfort fizic, însă și psihologic vor există unele probleme. Leziunile provocate de acnee vor afecta aspectul fizic, reducând încrederea persoanelor afectate în propria lor persoană. Uneori, dacă nu este tratată, aceasta poate duce complicații destul de neplăcute.
Totuși, ce este acneea juvenilă?
Cum spuneam mai sus, apare la adolescenți, pentru că este perioada propice schimbărilor din organism. Așadar, acneea juvenilă este o afecțiune tegumentară, caracterizată prin apariția de leziuni inflamatorii sau non-inflamatorii pe piele. Aceste leziuni includ coșuri, puncte negre, pustule. Când deja se agravează, se pot dezvolta noduli ne-cancerigeni. În mod normal, această problemă apare pe față. Nu de puține ori îți este dat să vezi adolescenți cu fața plină de coșuri, care încearcă cu disperare să își ascundă imperfecțiunile. Din păcate, ea poate să apară și pe spate, piept sau pe alte zone ale corpului care au glande sebacee. Asta implică mai mulți factori care interacționează sau care pot să fie distincți. Producția excesivă de sebum este, conform specialiștilor, numărul unu în asemenea afecțiuni neplăcute. Glandele sebacee produc ulei sau sebum pentru a menține pielea hidratată. În adolescență, sub influența hormonilor sexuali, aceste glande pot produce exces de sebum, care poate bloca porii. În combinație cu producția crescută de sebum, celulele pielii moarte pot îi bloca, formând comedoane, inclusiv puncte negre sau coșuri. Igienă arae și ea un rol important în acest sens. Bacteriile pot coloniza porii blocați, cauzând inflamație, rezultând în pustule sau noduli. De aceea, o îngrijire corespunzătoare este recomandată. Sunt situații în care, deși adolescentul își ia toate măsurile de precauție, acneea tot va apărea. În acest context, problema poate avea o cauză genetică, ceea ce înseamnă că persoanele care au în familie alte persoane care au suferit de acnee pot fi mai susceptibile la dezvoltarea acesteia. Schimbările hormonale asociate cu pubertatea pot declanșa acneea juvenilă. Am vorbit despre acest aspect, insistând asupra faptului că este printre cele mai comune cauze. An tip de hormoni sexuali, adică androgenii, pot stimula glandele sebacee pentru a produce mai mult sebum, iar de aici până la apariția coșurilor nu mai este decât un mic pas. Expunerea la poluare, stres, alimentație, la produse cosmetice influențează apariția acneei. Inclusiv severitatea ei ține de aceste detalii.
Tratamente posibile
Uneori auzim anumiți părinți zicând că apariția acneei face parte din procesul de tranziție de la adolescență către viața de adult, iar apariția coșurilor este ceva normal. Desigur, este adevărat, însă a lasă lucrurile la voia întâmplării, doar pentru că copilul tău se află la această vârstă, ar înseamna o mare greșeală. Acneea este tratabila. Chiar dacă nu dispare complet, măcar poate fi ținută în frâu pentru a evita o suprainfecție. În această situație vorbim deja de utilizarea antibioticelor, atât sub formă de creme, cât și intern. A nu se confunda însă acneea cu foliculita, care este o infecție bacteriană, ce apare adesea după infectarea unei glande de unde iese folicul de păr. De obicei, atunci când nu ne epilăm în condiții tocmai igienice, ne putem confrunta cu o asemenea problemă. Tratarea acneei la adolescenți poate varia în funcție de severitatea afecțiunii. Îngrijirea pielii ar fi punctul de plecare. Curățarea regulată a feței cu un săpun delicat, cu apă caldă pentru a îndepărta sebumul în exces sau impuritățile trebuie făcută dimineața și seară, sau de câte ori este necesar. Totuși, ar trebui să eviți folosirea săpunurilor dure sau a exfolianților agresivi. Aceștia pot irita pielea. Ar trebui ca adolescentul să folosească produse noncomedogene pentru a preveni blocarea porilor. De asemenea, nu este indicat să își atingă frecvent față. Asta va ajuta la prevenirea răspândirii bacteriilor. Dacă acneea este totuși problematică utilizarea unor produse topice care conțin ingrediente active, cum ar fi acidul salicilic sau peroxidul de benzoil, pentru a deschide porii sau a reduce inflamația reprezintă calea de urmat. Ca părinte, ar trebui să mergi cu copilul la un dermatolog. Doar acesta va putea să prescrie tratamente topice mai puternice, cum ar fi retinoizii sau antibioticele. Uneori contraceptivele orale pot fi recomandate pentru forme mai severe de acnee. Să știi că și dereglarea ciclului menstrual la fete poate contribui la apariția acneei. Nu uita faptul că folosirea unor asemenea tratamente medicamentoase necesită supraveghere medicală strictă din cauza unor efecte secundare ce pot să apară. Pentru acnee rezistentă la tratament, pot fi luate în considerare proceduri precum peeling chimic, microdermabraziune, terapie cu laser sau extracția comedoanelor. În orice caz, prevenirea acneei juvenilă poate fi dificilă. Însă, așa cum am subliniat în paragrafele anterioare, curățarea regulată, delicată a pielii poate ajuta. Consumul unei diete echilibrate este, de asemenea, recomandată. Mesele bogate în fructe, legume, evitarea alimentelor procesate poate contribui la menținerea sănătății pielii. Adolescenții ar trebui să știe faptul că expunerea la soare poate agrava acneea. De aceea, trebuie să folosească protecție solară adecvată.