Nu știm dacă și tu faci parte din acei oameni care s-au săturat de ceea ce văd în jur, însă, dacă ești aici, cel mai sigur răspunsul este “da”. Vezi ce se întâmplă la televizor, pe stradă, între vecini, iar acest lucru te nemulțumește profund. Zici gata, dorindu-ți să schimbi ceva. Acest lucru este posibil dacă începi cu propria ta persoană. Dacă cu toții am încerca să ne autoeducăm, lumea nu ar mai fi așa cum, din păcate, este în acest moment. Deigur, există și oameni geniali sau educați, care fac cinste comunității. Însă, din păcate, observăm că mediocritatea reprezintă majoritate. Televiziunea sau rețelele de socializare sunt printre principalele surse care promovează comportamente neadecvate. Acestea sunt copiate sau interpretate de persoane care nu mai pun accent pe educație. În special în România, observăm că tendința oamenilor de a aprecia persoane care nu au nicio calificare, decât aceea de a fi vulgare, inculte. Nu mai admirăm scriitorii, artiștii adevărați, oamenii de știință. Admirăm, domnișoare sau domni care tot ce fac este să se expună pe rețelele sociale sau cântăreți mediocrii, care promovează o muzică de prost gust. Totuși, tu poți să strălucești într-o asemenea lume. Ar trebui să îți hrănești dorința de a evolua, de a nu rămâne mediocru. În prezent aceste lucruri sunt mai presante ca niciodată. Fiecare individ are potențialul de a se dezvolta, de a atinge noi înălțimi, dar acest lucru necesită efort, disciplină, o abordare strategică, o conștientizare a acestui fapt. În momentul în care recunoști mediocritatea, atunci începe cu adevărat transformarea ta.
Autoreflecția este importantă
Nu putem face nimic în această viață fără a ne cunoaște pe noi înșine. Dacă îți place ceva întreabă-te de ce îți place, ce te face să simți acel lucru. Putem vorbi de muzică, cărți, absolut orice. Ceea ce îți place ar trebui să te facă fericit pe tine, nu să te facă primit într-un grup, să te aliniezi unui trend sau alte lucruri asemenea. Ar trebui să aloci timp suficient pentru a-ți face o autoevaluare sinceră. Analizează la rece care sunt pasiunile tale, valorile tale, punctele tale tari, slăbiciunile. Înțelegerea profundă a propriei tale identități te va ajută să îți stabilești obiective clare. Elimină ceea ce nu te face fericit, ci doar îi face pe alții. Ca să îți dăm un exemplu, nu trebuie să asculți muzica aceea despre bani, mașini, femei dacă tu nu te regăsești, dar amicii tăi insistă să o asculte pentru că au impresia că fac parte din acel film…credem că știi despre ce vorbim.
Stabilește obiective precise
Viitorul tău este important, indiferent dacă ești tânăr, la vârsta a doua sau pensionar. Pentru a evita mediocritatea, este esențial să îți stabilești obiective concrete, pe care să le duci la bun sfârșit, care să îți aducă satisfacții. Specialiștii în dezvoltare personală ne sugerează să folosim abordarea SMART. Această vine din acronimele unor cuvinte din limba engleză care se referă la lucruri specifice, măsurabile, tangibile, realiste, cu o limită de timp. Acest lucru te va ajută să ai o viziune clară, concentrându-te pe realizarea acelor obiective care sunt importante pentru tine. Desigur, acestea trebuie să fie și realizabile. Nu te înhăma la lucruri pe care știi precis că nu prea ai cum să le duci la bun sfârșit. Tot ce trebuie să faci, ar fi indicat să fie luat cu calm, cu asumare, pentru ca realizarea să fie cât mai sigură.
Dezvoltă-ți mentalitatea
Poate că avem nevoie de training-uri cu personal specializat, însă este posibil să te descurci de unul singur. Ideea este să încerci să îți dezvolți modul în care privești lucrurile. O mentalitate de creștere a propriei persoane este esențială pentru a evolua. Învață să vezi eșecurile ca pe o oportunitate de învățare, să te străduiești să îți îmbunătățești constant abilitățile. Nu trebuie să te lași descurajat de obstacole, ci ar fi interesant să încerci să le folosești pentru a te întări, pentru a progresa. Lucrează puțin câte puțin, în fiecare zi. Citește cărți dacă asta te ajută, urmărește speech-uri motivaționale ale oamenilor care au reușit să treacă de mlaștină mediocrității.
Învață cât mai mult
Educația nu se oprește niciodată. Nu trebuie să te gândești că după ce ai terminat școala este timpul să pui punct. Educație nu înseamnă doar orele de la un curs. Ea constă în multe alte lucruri. Trebuie să investești cât mai mult în dezvoltarea ta intelectuală, profesională, chiar și spirituală. Citește cărți, urmează cursuri, participă la seminarii, conferințe. Învață de la alții, căutând mentori din partea persoanelor cu experiență. Chiar și a merge la evenimente culturale te ajută să înveți. Vei descoperi că există o lume mult mai bună decât ceea ce ai văzut tu până acum. Mergi la un concert la filarmonică, la o piesă de teatru sau la un film premiat. Îți vei da seama că există mult mai mult decât ceea ce știai tu. Evoluția personală nu este întotdeauna ușoară. În acest proces, disciplina, perseverența sunt cheile succesului. Trebuie să stabilești un program pe care să-l respecți, chiar și atunci când simți că progresele sunt lente. Nu trebuie să te temi să depui eforturi constante pentru a-ți atinge obiectivele.
Gestionarea timpului
Pentru fiecare proiect este necesar să aloci momente speciale. Așa că gestionarea eficientă a timpului este esențială dacă dorești să evoluezi. Învață să-ți prioritizezi activitățile pentru a evita procrastinarea. Oamenii care amână lucrurile nu vor evolua niciodată. Te poți inspira dintr-o mulțime de tehnici testate de specialiști, ce fac parte din time management. Învățând să îți gestionezi timpul, vei învăța automat ce este disciplina, lucru care te va îndepărta de tot ce este comun, ordinar.