Nu mai cumpărați roșii doar din magazin! Aflați cum să creșteți roșii într-o seră

Cei care sunt începători în grădinărit cu seră cred adesea că serele sunt cele mai potrivite pentru cultivarea florilor, ierburilor și, poate, a culturilor de sezon rece, cum ar fi legumele cu frunze verzi. Credința comună în rândul începătorilor este că legumele de vară „pretențioase”, cum ar fi roșiile și ardeii, pot fi începute într-o seră la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, dar trebuie mutate în aer liber odată ce vremea se încălzește.

Asta nu ar putea fi mai departe de adevăr. Deși poate fi mai ușor pentru un începător să îngrijească o cultură de roșii plantată în aer liber, cultivarea roșiilor într-o seră nu este dificilă odată ce o înțelegi – și nimic nu este în comparație cu aprovizionarea pe tot parcursul anului cu roșii delicioase, de casă. Cultivarea roșiilor afară poate fi destul de dificilă, având în vedere climatul și condițiile meteorologice nesigure din România. Cultivarea roșiilor sub sticlă va da întotdeauna recolte mult mai fructuoase, an de an.

Înainte de a începe, este important să vă asigurați că aveți un mediu adecvat pentru cultivarea roșiilor în sera. Cu excepția cazului în care este deja vară și plantați pentru o cultură de toamnă, probabil că va trebui să completați lumina naturală din interiorul serei dvs. cu lumini de creștere programate să funcționeze 12-16 ore pe zi luminile cu sodiu de înaltă presiune sunt cea mai bună alegere, deoarece acestea facilitează creșterea florilor și fructelor de roșii și poate fi necesar să adăugați încălzitoare și cronometre pentru a menține temperatura interioară adecvată. Dacă este posibil, temperaturile pe timp de noapte între 15 și 18 grade și cele din timpul zilei între 22 și 28 de grade sunt optime; Covorașele termice plasate sub plante pot ajuta și ele. În cele din urmă, o bună circulație a aerului este importantă pentru a menține umiditatea constantă și pentru a preveni răspândirea bolilor plantelor din aer.

Primul pas este să găsești „data ultimului îngheț” pentru zona ta imediată, care îți va spune aproximativ când pericolul de îngheț de iarnă a trecut. Cu aceste informații, puteți număra înapoi până la data potrivită pentru a începe semințele de roșii. Există o serie de resurse online care vă permit să intrați în regiunea sau orașul dvs. și să aflați data potrivită a ultimului îngheț de utilizat. Ar trebui să începeți semințele cu șase săptămâni înainte de acea dată și să plantați răsadurile în aer liber între o săptămână și zece zile după ultima dată de îngheț; asta pentru a evita pericolul unui îngheț surpriză foarte târziu și, de asemenea, pentru că plantele fragede apreciază atunci când dai pământului o săptămână în plus pentru a se încălzi. În România, perioada normală pentru însămânțarea semințelor este între începutul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie. Puteți consulta ghidul nostru de cultivare în seră pentru sfaturi cu privire la momentele de plantare și recoltare a tuturor tipurilor de plante și legume.

Desigur, adevăratul avantaj de a avea o seră încălzită corespunzător, cu iluminare adecvată, este că nu trebuie să fii sclavul anotimpurilor și să îți poți semăna semințele în orice moment. Totuși, asta nu înseamnă că puteți arunca niște semințe în pământ și să vă ospătați cu roșii roșii suculente în ziua de Anul Nou. Toate plantele de tomate necesită multă atenție, dar cele cultivate în anotimpurile reci au nevoie de îngrijire suplimentară – și asta începe cu alegerea plantelor potrivite. Soiurile „determinate”, adesea numite roșii de tufă, sunt mai rezistente și mai potrivite pentru plantarea de la sfârșitul verii, toamna și iarna, deoarece formele lor oferă o protecție mai bună pentru fructe și ocupă mai puțin spațiu, făcându-le cea mai bună alegere pentru majoritatea serelor de acasă unde spațiul poate fi folosit. fi la un nivel superior și temperaturile pot varia. Roșiile determinate își produc recoltele dintr-o dată, mai degrabă decât să fructifice pe tot parcursul sezonului lor de creștere precum soiurile nedeterminate care prosperă în aer liber în timpul verii. Datele de plantare eșalonate pe parcursul lunilor cu vreme rece pot asigura o aprovizionare continuă de roșii de seră. Soiurile nedeterminate pot fi cultivate și într-o seră, dar vor crește mult mai sus și vor necesita un sprijin puternic pentru viță de vie; mulți simt că roșiile cireșe sau prune sunt cele mai bune nedeterminate pentru cultivarea în interior. În general, plantele de tomate nedeterminate vor produce o recoltă mai mare, dar soiurile determinate vă vor oferi mai multe fructe pe metru pătrat. Vom intra în specificul plantării semințelor și al îngrijirii plantelor în scurt timp, dar fiți conștienți de faptul că cultivarea roșiilor „în afara sezonului” într-o seră în timpul zilelor mai scurte de iarnă cu lumină naturală a soarelui mai puțină și pe vreme mai rece necesită o atenție mai mare pentru menținerea temperaturilor adecvate. și umiditatea și poziționarea plantelor astfel încât să primească cât mai multă lumină solară suplimentată de lumini de creștere, după cum este necesar.

Cu siguranță este nevoie de mai puțin efort pentru a începe grădina de interior de roșii cu plante din centrul de grădină, dar este mai plină de satisfacții să crești roșii din semințe și să privești cum apar primele răsaduri. Dacă nu ați făcut-o niciodată, merită timpul suplimentar doar pentru a experimenta fiorul de a vedea micile plante crescând și prosperând. Veți avea, de asemenea, o gamă mult mai mare de soiuri atunci când creșteți din semințe.

Una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să le iei vine cu mult înainte de a vedea fructe, lăstari sau chiar primii muguri – este să alegi roșiile pe care intenționezi să le crești. Am menționat deja diferența dintre soiurile determinate și nedeterminate; cantitatea de spațiu pe care o aveți în sera și tipul de fructe pe care îl preferați ar trebui să fie luate în considerare atunci când luați această decizie. Majoritatea furnizorilor de semințe și a site-urilor online etichetează în mod clar cele mai bune alegeri pentru cultivarea în seră; câteva soiuri sugerate în mod obișnuit sunt Roma VF, Tumbling Tom și Red Alert pentru plante de tufiș și Alicante, Gardener’s Delight și Shirley pentru plantele nedeterminate care vor fi izolate mai multe despre asta mai târziu în acest articol.

Acum că ați selectat semințele, este timpul să le semănați. Procesul este același, indiferent dacă intenționați să le păstrați în interior în ghivece, să le mutați în saci de creștere sau să le transplantați în pământ, în interiorul serei sau în aer liber. Inițial veți semăna semințele în ghivece, așa că să începem de acolo.

Unii grădinari își încep semințele așa cum o fac operațiunile comerciale, în pachetele mici de celule care sunt vândute consumatorilor. Nu este nimic în neregulă în asta, dar este mai bine să folosiți ghivece mici de 7,5-10 cm înălțime, suficient de largi pentru a lăsa răsadurile să-și răspândească rădăcinile. Umpleți ghivecele aproape complet lăsați aproximativ 1 cm de spațiu în partea de sus cu amestec de ghiveci fără pământ, sămânță sau compost multifuncțional și puneți câteva semințe deasupra, aproape de mijlocul ghiveciului. Majoritatea semințelor vor germina, așa că nu puneți prea multe în fiecare oală – trei până la cinci semințe ar trebui să facă acest lucru. Acoperiți-le cu un strat subțire de amestec de sol sau compost și apăsați ușor, astfel încât semințele să intre complet în contact cu solul. Nu uitați să etichetați ghivecele cu varietatea și data de începere.

Previous post Bulgaria: O privire asupra istoriei, culturii si frumusetilor naturale
Next post Calea catre o Viata Mai Pozitiva: Sase Strategii pentru a Transforma Gandurile si Emotiile