Nu putem să nu observăm lipsa de educație, grobianismul care pare că se întinde în fiecare zi, asemenea unui plăgi. Vedem asta la mulți tineri, însă uneori chiar și oameni cu tâmplele albe, care ar fi trebuit să fi învățat câte ceva din viață, au un comportament care lasă de dorit. Școala, din păcate, nu ne învață cum să ne comportăm civilizat, iar acasă nu se mai pune accent pe asta. Trăim o democrație pe care am înțeles-o cu toții greșit, având impresia că orice gest, mai ales în public, ne este permis. Eticheta socială, comportamentul adecvat în anumite situații ori în locuri publice ar trebui să rămână aspecte fundamentale ale societății noastre. Cu toții suntem parte a unei comunități, iar modul în care ne comportăm în public poate influența semnificativ atmosfera, relațiile cu ceilalți. Prin urmare, este important să învățăm ce să nu facem pentru a menține un mediu plăcut. Să știi că asta nu ține doar de mediu, ci și de percepția celorlalți asupra ta pentru că, mai mult ca sigur, nu dorești să te faci de ras.
Nu vorbi tare
Probabil ai auzit și tu acele specimene care discută atât de tare, încât se aud de la două străzi distanța. Îi recunoști de la o milă. Aceștia rad zgomotos, vorbesc cât de tare pot, astfel încât deranjează pe toată lumea. Din păcate, acesta este un comportament comun, dar nepoliticos. Mai mult, astfel de persoane fac asta în locuri care necesită liniște. Bibliotecile, muzeele, sălile de lectură sunt exemple de astfel de locuri, deși exemplarele respective, cu siguranță nu intră în astfel de locații. Dacă totuși, intri în astfel de spații, încearcă să vorbești la volum scăzut, respectând pe toată lumea din jur.
Gunoi pe stradă
Poate când stau în casă, lasă resturile peste tot. Astfel gândesc mulți despre acele persoane care obișnuiesc să arunce gunoiul oriunde, fără să le pese. Orice om educat știe cât este de important să păstrăm mediul curat, aruncând gunoiul în locurile speciale. A face asta, nu numai că poluează mediul, dar este și un comportament nepoliticos față de comunitate. Desigur, în România, există amenzi pentru astfel de comportament, însă se aplică prea rar. Mai avem și acele exemple negative de persoane care mănâncă semințe, ca apoi să le scuipe pe jos. Mâncatul semințelor este un gest vulgar, la fel ca aruncatul lor.
Muzica prea tare în mijloacele de transport în comun
Cu toții iubim o melodie frumoasă. Însă trebuie să știi că nu toată lumea împărtășește aceleași preferințe muzicale. Evită să asculți muzică prea tare în mijloacele de transport în comun. Nu cred că este dificil să folosești căști pentru a nu-i deranja pe ceilalți pasageri. Același lucru este valabil și pentru cei care dau volumul tare când locuiesc la bloc sau chiar și la casă. Nu spune nimeni să nu te bucuri de muzica care îți place, oricare ar fi ea, dar vecinii tăi nu sunt obligați să o asculte. Există acest fenomen al “șmecheriei” care îi caracterizează pe români…este foarte urât.
Nu înjura
Această categorie poate fi legată de cea din paragraful cu vorbitul tare. Cred că suntem cu toții de acord că acei oameni care vorbesc mai tare decât este necesar, au și un limbaj colorat. Să știi că utilizarea unui limbaj nepotrivit poate crea un mediu inconfortabil pentru cei din jur. Ar trebui să te controlezi, evitând cuvintele ofensatoare sau vulgare în discuțiile publice. De fapt, nici acasă nu ar fi indicat să faci asta. Un om educat are un vocabular ales, nu de la colțul străzii. Comunicarea respectuoasă este esențială în orice situație. Evită inclusiv să ridici vocea sau să strigi la ceilalți, indiferent de frustrările sau supărările pe care le ai. Să știi că se poate să vorbești calm, politicos.
Jos picioarele de pe scaune
Cât de urât este să vezi o persoană întinsă pe banchetele mijloacelor de transport în comun sau în sălile de așteptare. Este un comportament nepotrivit, murdar. Respectă spațiul public. Scaunele nu sunt doar pentru tine, ci și pentru restul oamenilor. Gândește-te doar câte bacterii se regăsesc pe tălpile pantofilor tăi. Cred că nici ție nu-ți convine să te așezi pe murdăria altcuiva.
Închide telefonul în timpul unei reprezentații de teatru sau la cinema
Ai fi surprins să știi că multe persoane, care nu au maniere, merg la astfel de evenimente culturale. Folosirea telefonului este ceva deranjant. În timpul spectacolelor sau la film, este de necugetat să scoți mobilul pentru că vei deranja alți spectatori. Au fost cazuri când, al teatru, unii oameni au folosit telefonul, iar actorul principal a considerată stă o lipsa de respect, părăsind scena. Și foarte bine a făcut pentru că acolo este muncă lui, iar tu nu faci decât să intri cu bocancii în ceea ce face acel om.
Fără fotografii
Respectă intimitatea altor persoane. Când vrei să faci o poză, iar unele persoane este posibil să apară în ea, ar fi indicat să le ceri permisiunea. Același lucru este valabil inclusiv pentru filmări, mai ales în unele situații sensibile. În această categorie intră și postatul fără acord, pe rețelele de socializare. Nu toată lumea își dorește expunere, deci întreabă înainte dacă ai permisiunea să faci asta.
Evită glumele proaste
Ești cel care îi face pe toți să râdă, iar acesta este un atu. Însă ar trebui să știi când ai sărit calul. Unele glume, pur și simplu, nu se fac. În special dacă ești într-un cerc de persoane pe care nu le cunoști foarte bine, ar trebui să nu faci glume care ar putea ofensă, jigni sau discrimina pe cineva din cauza originii etnice, religiei, genului sau altor caracteristici personale.