Ne place sau nu, sunt situații în viață când avem statutul de invitați în locații în care nu se regăsesc prietenii cu care ne permitem orice. Prin anumite conjuncturi ajungem să întâlnim diferiți oameni, primind uneori invitația de a participa la cine deosebite, petreceri mai restrânse la persoane pe care nu le cunoaștem atât de bine. În această situație putem spune că trebuie să onorăm o vizită formală. Dacă atunci când mergi la rude sau amici, nu trebuie să stai stresat sau să îți faci griji la unele aspecte, vizita formală este o ocazie specială care necesită o atenție deosebită la detalii pentru a lăsa o impresie pozitivă asupra gazdei, dar și a celorlalți invitați. Eticheta joacă un rol crucial în aceste situații, pe care, din păcate, nu o cunoaștem cu toții. Respectarea acesteia poate face diferența între o experiență plăcută sau una neplăcută. Există o mulțime de lucruri pe care să le faci sau să nu le faci. Dacă nu le cunoști, trebuie să te interesezi din timp pentru a nu face impresie proastă.
Totul pentru un feedback pozitiv
De obicei, astfel de evenimente sunt însoțite de o invitație scrisă. Sau, dacă ți se transmite verbal, acest lucru este făcut cu ceva timp înainte. Dacă nu știai, în astfel de situații trebuie să îți confirmi prezența. Înainte de a merge la o vizită formală, asigură-te că ai spus, în mod adecvat, în timp util, dacă vei onora invitația. Răspunde în mod respectuos, fie prin telefon, e-mail sau alt mijloc convenabil. De obicei, răspunsul îți este indicat chiar de gazdă. În cazul în care dorești să accepți, trebuie să citești cu mare atenție ceea ce scrie pe invitație. De foarte multe ori, pe această ți se spune cum ar trebui să te îmbraci. Așa că fii atent la codul vestimentar specific evenimentului. Dacă nu este menționat în invitație, poți întreba gazda sau ar fi indicat să faci o cercetare pentru a înțelege așteptările. În general, în situația unei vizite formale, se alege îmbrăcăminte elegantă, adecvată pentru ocazie. Dar, cum spuneam mai sus, există situații și situații. De asemenea, atenție la ora specificată. Este esențial să ajungi la eveniment la timp. A întârzia atunci când mergi într-o vizită formală poate fi considerat un gest nepoliticos, o lipsă de respect față de persoana care te-a invitat. Și să știi că și restul invitaților se pot simți ofensați de întârzierea ta.
Gesturi apreciate
Să știi că de multe ori poți face impresie bună prin anumite detalii cărora, poate, în mod normal, nu le acorzi atenție. De exemplu, ai putea să alegi un cadou potrivit. Aceasta este o practică comună, fiind deosebit de elegant să oferi un cadou gazdei atunci când te afli într-o vizită formală. Alege cu atenție cadoul. Acesta trebuie să fie de bun gust, cum ar fi o sticlă de vin de calitate sau un buchet de flori frumoase. Dacă ai aflat că gazdă are anumite pasiuni, cum ar fi arta, poți încerca să oferi un mic tablou, o statuie sau ceva autentic, deși, dacă nu te pricepi, rămâi la primele variante de mai sus. De asemenea, asigură-te că darul tău este ambalat elegant. Modul în care te prezinți este o carte de vizită. Trebuie să saluți gazda, însă nu uita de ceilalți invitați. O strângere de mână fermă, un zâmbet cald sunt de obicei potrivite. Nu da niciodată mâna moale sau să lași pe cineva cu mâna întinsă. Acest lucru este deosebit de urât. Știm că sună demodat, dar, în unele contexte, dacă ești bărbat, trebuie să săruți mâna femeii. Participa la conversații, făcând mereu afirmații sau aducând în discuție subiecte de bun simț. Ascultă cu atenție, evită subiectele sensibile, polemicile. De exemplu, în multe vizite formale nu se discuta despre politică, religie, orientare sexuală, iar bârfa este total interzisă. Respectă punctele de vedere ale celorlalți, evitând să îți impui opinia în mod agresiv.
La masă
Poate nu crezi, însă mulți oameni nu știu cum să se comporte la prânz sau cină. Trebuie să înveți să folosești corect tacâmurile. Modul în care te comporți, în care stai, în care mesteci sau îți ții mâinile contează. Evită să plescăi, să vorbești cu gura plină, să te scobesti în dinți sau în nas sau să scoți alte sunete neplăcute, jenante. Dacă se servesc băuturi alcoolice, consumă-le cu moderație. Nimic nu este mai urât decât o persoană care se îmbată, care se comportă nepoliticos din cauza alcoolului.
Ce este interzis
Am spus în primele paragrafe că a nu ajunge la timp este ceva de neconceput în vizitele formale, dar și în alte situații din viață. A întârzia este, deci, nepoliticos. Acest lucru poate crea disconfort celorlalți, dar și ție. Doar gândește-te cum te vei simți dacă ajungi târziu, ceilalți sunt deja la amsa, iar toate capetele se întorc spre tine. De asemenea, evită să fii gălăgios. Am văzut cu toții acei oameni care la diverse petreceri vorbesc sau râd zgomotos. Este foarte deranjant. Vizitele formale au adesea o atmosferă calmă, elegantă. Nu te comportă grobian. Este nepoliticos să fii prea atent și la telefonul tău mobil în timpul unei vizite formale. Acesta trebuie să rămână în buzunar sau în poșetă. Dacă nu îți place mâncarea sau băutura servită, evită să faci remarci negative. Gazda se va simți prost, iar tu nu vei face o impresie prea bună. Menține un limbaj adecvat, evită cuvintele vulgare, jignitoare, nu monopoliza conversația. Vei da dovadă doar de faptul că ești prost crescut, iar, cu siguranță, altădată nu vei mai fi invitat la vreun astfel de eveniment.