Nu există nimic mai greu de gestionat decât pielea. Aceasta este mereu expusă elementelor exterioare, însă și ceea ce se întâmplă în interiorul nostru o poate afecta. De asemenea, există perioade din an când în special pielea feței va avea nevoie de mai multă atenție decât de obicei. Trebuie să o îngrijim exemplar, iarna sau vara, când temperaturile extreme o pot afecta iremediabil. Însă, în momentul în care se schimbă anotimpurile, când temperaturile sunt mai blânde, să nu crezi că misiunea ta se oprește. Primăvara, de exemplu, este un moment minunat pentru natură, pentru a renaște, pentru a ne expune din nou soarelui. Dar schimbările de temperatură, de mediu, adică trecerea de la foarte rece la vremea mai caldă pot afecta sănătatea pielii. Este momentul ideal pentru a revizui, pentru a îmbunătăți rutina de îngrijire a tenului. Toate acestea trebuie făcute cu scopul de a obține o piele sănătoasă, strălucitoare, tânăra. Trebuie să te preocupi constant de îngrijirea tenului, în fiecare zi, însă cu precădere la începutul fiecărui anotimp.
Tipul de ten
Nu poți să începi îngrijirea pielii tale fără a-ți cunoaște pielea. Deși există câteva tipuri principale, adevărul este că fiecare dintre noi are un ten specific. Există ten gras, uscat, mixt. Însă la aceste trei tipuri se adaugă alte aspecte. Ne referim aici la moștenirea genetică, la anumite probleme de sănătate, la vicii precum fumatul sau alcoolul, consumul de dulciuri, cafea, precum și multe altele. Dacă dorești să ai o evaluare corectă, cel mai indicat ar fi să mergi la un medic dermatolog sau un specialist în cosmetică. Acesta te va lămuri cu privire la specificul pielii tale pentru a știi exact cum să o îngrijești.
Curățare corectă
Dacă ceva este murdar, și nu cureți, acesta se va murdări mai rău și mai rău. Același lucru se întâmplă și în cazul pielii noastre. Aceasta are nevoie de îngrijire, însă până la acest pas, curățarea este punctul esențial în rutina de îngrijire a tenului. Atunci când trecem de la iarnă la primăvară, se pot acumula o mulțime de impurități, inclusiv mai mult sebum pe piele. Este una din caracteristicile schimbării vremii, însă nimic neobișnuit. De aceea, în special pentru femei, este important să aleagă un demachiant adecvat pentru tipul de ten. Pielea va trebui curățată temeinic dimineața și seara. Desigur, dacă peste zi este necesar să faci asta și peste zi, nu te opri. Ori de câte ori este necesar, curăță piele, însă fără a exagera. Optează pentru un demachiant ușor, cu ingrediente hipoalergenice, pentru a evita iritațiile, pentru a menține echilibrul natural al pielii. Vei vedea cât de curat este tenul, în momentul în care pe padul demachiant nu se va mai vedea niciun fel de impuritate.
Exfoliere moderată
Știm din natură că multe animale își schimbă pielea sau, cele cu par, au perioade când își pierd din fire pentru a fi înlocuite cu altele noi. Și la om se întâmplă același lucru. Pielea noastră are o mulțime celule moarte în mod natural, însă nu reușim să scăpăm de toate decât dacă apelăm a exfoliere. Acest procedeu ajută la eliminarea acestora mai eficient, fără a le lăsa să rămână pe ten prea mult timp, deoarece îl vor încarcă. Ar trebui să utilizezi un exfoliant blând pentru a îndepărta celulele moarte de la suprafața pielii. Exfolierea regulată va face pielea să arate mai luminoasă, absorbind astfel mai bine produsele de îngrijire.
Hidratare adecvată
Pentru o viață sănătoasă este necesar să consumăm minim 2 litri de apă pe zi. Primăvara însă poate să aducă schimbări de umiditate, de temperatură, ceea ce poate afecta nivelul de hidratare al pielii. Asigură-te că utilizezi o cremă hidratantă potrivită pentru tipul de ten. Dacă ai un ten uscat, optează pentru o cremă mai bogată, în timp ce un ten gras poate beneficia de o formulă ușoară, non-comedogenică. Și, desigur, nu uita de apă. Degeaba te dai cu creme, dacă nu vei consuma lichide în cantitate adecvată.
Protecție solară
De-abia așteptam să vină primăvară pentru a ne lasă mângâiate de razele astrului ceresc. Însă, odată cu creșterea expunerii la soare primăvara, protecția solară devine esențială. De fapt, această ar trebui folosită indiferent de anotimp. Ai nevoie de un produs de protecție solară cu un gard de SPF potrivit pentru tipul de ten. Protecția solară previne îmbătrânirea prematură a pielii, protejând în același împotriva leziunilor cauzate de razele UV.
Alimente bune
Sănătatea pielii este un produs a ceea ce consumăm, așa cum am specificat în paragrafele de mai sus. Așa cum ne recomandă specialiștii, avem nevoie de o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, grăsimi sănătoase, proteine. Evita alimentele procesate, bogate în zahăr, deoarece acestea pot duce la probleme ale tenului, cum ar fi acneea. Hrana bună este motorul care ne face organismul să funcționeze, iar asta se vede și asupra pielii.
Tratamente
Cum spuneam mai sus, îngrijirea pielii presupune folosirea unor anumite produse. Însă, acestea nu trebuie utilizate doar ziua. Și în timpul nopții, pielea trebuie îngrijită. Pe timpul nopții pielea, că întreg organismul, are ocazia să se refacă, să se regenereze. Utilizează un ser sau o cremă de noapte cu ingrediente precum acidul hialuronic, vitamina C sau retinol pentru a ajuta la stimularea producției de colagen, la diminuarea semnelor de îmbătrânire, la evitarea uscăciunii.
Dacă simți că pielea ta are nevoie de hidratare suplimentară, poți apela la măști de față sau la seruri concentrate. Aceste produse îți vor oferi acel impuls necesar pentru a menține pielea hidratată, strălucitoare sănătoasă.
Evită stresul
Am vorbit despre o mulțime de factori interni sau externi care ne pot afecta aspectul pielii, primăvară sau chiar în alte anotimpuri. În această perioada a anului ne mai confruntăm cu unele tulburări rpecum astenia de primăvară sau chiar stresul cauzat de schimbările de anotimp. Stresul poate afecta negativ sănătatea pielii, așa că încearca să-ți gestionezi stresul prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația. Un somn bun este, de asemenea, esențial pentru a permite pielii să se refacă.