Cum să scapi de negativitatea celor din jurul tău

Nu mai trăim vremurile simple de altădată. Chiar dacă avem acces la o mulțime de lucruri, simțim oarecum că stresul este mai mare. Nici oamenii nu mai sunt așa cum erau odinioară. Observăm o deteriorare comportamentală a semenilor noștrii. Oamenii sunt mai nervoși, mai suspicioși, problemele lor sunt adesea ca o caracatiță care își întinde tentaculele chiar și asupra celor din jur. Pe scurt, vedem că interacțiunile cu cei din jurul nostru pot aduce energie pozitivă, dar și negativă. De fapt, se întâmplă din ce în ce mai des să simțim toxicitatea celor din preajmă. Cu toții ne-am confruntat cu situații sau persoane care ne-au influențat în mod negativ, ne-au călcat în picioare optimismul, bunele ții, ne-au adus nori negri în viață. Simțim că astfel de lucruri ne sufocă, nelăsându-ne să trăim, afectându-ne adesea existența, viață personală sau chiar de la locul de muncă. Cu toate acestea, este important să învățăm cum să ne detașăm de toate acestea. Nu putem să lăsăm veninul altora să se reverse asupra noastră. Indiferent cât de greu este, nu va fi imposibil. Trebuie să eliminăm acele persoane din viața noastră sau, dacă acest lucru nu este posibil, să ne desprindem prin autoeducare continuă.

Conștientizare totală


Nu poți face nimic în viață dacă nu te cunoști pe tine însuți. Nu ne referim aici doar la a ști ce mâncare îți place, ce haine ți se potrivesc sau ce tip de ten ai. Cunoașterea de sine este mult mai complexă. Aceasta necesită auto-reflecție. Doar așa poți elimina oamenii sau lucrurile toxice. Poți încerca să te întrebi cum te simți în prezența anumitor persoane sau în anumite situații. Trebuie ca judecata să fie una conștientă, la rece, fără a te lasă influențat de părerile celor din jur sau de anumite sentimente. De exemplu, să spunem că ai o relație toxică cu partenerul. Poate că l-ai iubit cândva însă relația voastră e un coșmar. Nu lăsa sentimentele pe care le-ai simțit să te tragă în jos dacă cel de lângă tine nu îți mai oferă afecțiune, dacă este abuzator sau comportamentul lui negativ îți afectează în orice alt mod viață. Identificarea surselor de energie negativă este esențială pentru a putea să te protejezi împotriva lor, indiferent care sunt aceste surse. Trebuie să înțelegi ce reacții ai la toxicitate. Acest lucru te poate ajuta să identifici mai ușor când ești afectat de ceva ce nu este în regulă.

Pune limite 

Se spune că destinul ni-l face singuri, iar ceea ce intră în viață noastră este strict o consecință alegerilor pe care le facem. Afirmația este parțial valabilă. Da, de cele mai multe ori alegerile sunt ale noastre, deși se mai întâmplă că alții să ne decidă destinul. Însă asta se întâmplă doar dacă nu suntem suficient de puternici. Acest lucru se aplică inclusiv energiilor negative. De aceea, ar trebui să înveți să stabilești limite clare. Învață să spui „nu” atunci când este necesar. Tranșează deciziile sau rugămințile altora. Dacă nu dorești să mergi undeva sau să te vezi cu cineva, nu trebuie să o faci. Nu este egoism  dacă vrei să-ți protejezi propria bunăstare emoțională, mentală. Trebuie să înțelegi, tu și alții, că nu poți să ajuți pe toată lumea sau că ai o viață, nedorind să îți sacrifici timpul, energia decât pentru tine însuți. Desigur, asta o faci doar când simți că ai ajuns la o limită sau deja cineva profită de bunătatea ta. Altruismul este recomandat în continuare, însă cu limite bine stabilite.

Elimină persoanele toxice din viața ta

Am subliniat deja acest lucru în paragrafele de mai sus. Uneori, este necesar să faci asta pentru a avea o viață liniștită. Dacă cineva continuă să îți aducă energie negativă, evită acea persoană. Iar dacă nu se schimbă în ciuda eforturilor tale de a comunica, ar putea fi momentul să o lași să plece. Prietenii adevărați, oamenii cu care ai relații sănătoase ar trebui să te susțină, să-ți aducă bucurie în viața, nu să te tragă în jos sau să te încarce negativ de câte ori vă vedeți. Cred că avem cu toții acel “prieten” care ne caută doar când are probleme, iar la întâlnire, tot ce face este să ne spună despre ce îl supără, ignorând complet dacă noi avem ceva de spus. Scapă de așa cunoștințe pentru că nu îți sunt deloc prieteni, ci, ceea ce specialiștii numesc vampiri energetici. În schimb, încearcă să înlocuiești relațiile toxice cu cele pozitive. Construiește-ți un cerc social care îți aduce bucurie, în care te simți bine. Ar trebui să petreci mai mult timp cu oameni care îți împărtășesc valorile, care te inspiră să fii mai bun, care te binedispun. Un cerc social pozitiv poate avea un impact semnificativ asupra stării tale de bine.

Alte lucruri de făcut

Sensibilitatea ta față de energiile negative poate fi amplificată și de stres. Ai putea învăța tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga, exercițiile fizice, pentru a-ți menține echilibrul emoțional. Cu cât ești mai stresat, cu atât vei fi mai vulnerabil la influențele negative din jur. Dacă te confrunți cu energii negative sau toxicitate cronică în viața ta, ajungând în situația în care nu mai poți să le faci față singur, nu ezita să cauți ajutor profesional. Un terapeut te poate ajută să înțelegi mai bine problema. Nu este nicio rușine să faci acest lucru. Fiecare are propriile limite, fiecare poate să meargă doar până la un punct. Atunci când simți că ai căzut, un specialist poate fi de ajutor.

Previous post Impactul globalizării asupra economiei mondiale: o analiză profundă
Next post Sfaturi esențiale pentru menținerea mașinii într-o stare optimă de funcționare