Cum să-ți organizezi ziua pentru a face de toate

Nu ne mai ajunge timpul să facem nimic, iar asta este realitatea cu care tot mai mulți adulți par să se confrunte. Adesea auzim în discuțiile din jurul nostru oameni care se plâng că parcă orele nu mai au 60 de minute fiecare, ci se scurg mult mai rapid. Desigur, oamenii de știință ne spun că pământul a început să se rotească puțin mai repede și de aceea acesta percepție cum că timpul trece mai iute. Alți cercetători ne spun că pe măsură ce îmbătrânim, în creierul nostru se deteriorează percepția de a procesa anumite imagini și parametrii. De fapt, îi putem spune oboseală neuronală, care ne facem să nu mai acordăm atenție atât de mare lucrurilor din jur și să avem impresia că totul se mișcă foarte rapid. Cert este că pentru noi, adulții, timpul devine una dintre cele mai prețioase resurse pe care le avem. Acest fapt ne face să ne simțim inclusiv copleșiți de sarcini, de activitățile zilnice, de viață agitată. simțind că timpul trece prea repede. Mai mult, ne dăm seama că nu avem suficient timp pentru noi înșine pentru că trebuie să ne dedicăm oamenilor din viață noastră. Desigur, trebuie să le acordăm oamenilor importanți timp, dar și pentru noi trebuie să găsim timpul necesar. Din fericire, există modalități prin care poți să-ți organizezi ziua astfel încât să fii mai productiv, să ai mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat. Probabil este lucrul la care visam cu toții.

Planifică-ți ziua 

De multe ori ni se par ciudați oamenii care umblă cu agende după ei sau care au acele aplicații pe device-urile inteligente care îi anunță ce să facă. Însă nu este nimic ciudat, ci un obicei foarte sănătos pentru bunăstare. Așa că printre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți organiza ziua sau timpul este să o planifici cu ceva timp înainte. Desigur, nu spune nimeni că uneori nu au loc întâmplări neprevăzute care îți dau agenda peste cap, însă, pe cât posibil, trebuie să încerci să o urmezi. În fiecare seară sau dimineața devreme, ar trebui să ai câteva momente pentru a-ți stabili obiectivele pentru ziua respectivă. Prioritizează sarcinile în funcție de importanță, de urgență, creând o listă de sarcini pe care să le faci în ziua următoare. Acest lucru te va ajută să-ți orientezi activitățile, să fii mai eficient, poate chiar să câștigi mai mult timp pentru tine.

Folosește tehnologia în favoarea ta

Am vorbit mai sus despre oamenii cu agende, inclusiv electronice. Acestea sunt mai utile decât îți poți imagina. Din fericire, să  știi că există numeroase aplicații, diferite instrumente disponibile pentru gestionarea timpului sau pentru organizarea activităților zilnice. Dacă te pricepi, poți să folosești un calendar digital sau o aplicație de gestionare a sarcinilor pentru a-ți programa întâlnirile, deadline-urile, orice alte activități importante. Astfel, vei fi mereu la curent cu ceea ce trebuie să faci, vei evita să uiți ceva sau să te supraîncarci cu lucruri dificile.

Stabilește-ți prioritățile

Am spus mai sus că, din pacata, lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ar trebui. În fiecare zi, vei întâlni provocări, mereu vor apărea lucruri imprevizibile. Este esențial să știi sau să înveți cum să fii flexibil. Trebuie mereu să fii pregătit să-ți ajustezi planurile în funcție de circumstanțe. În același timp, începe ziua cu cele mai dificile sau importante sarcini, pentru că nu vrei să se întâmple ceva și să nu mai poți face față. Mai mult, vei avea mai multă energie, mai multă claritate mentală în primele ore ale dimineții. Îți va fi mult mai ușor să să faci ceea ce îți greu. Prioritizarea te va ajută să-ți concentrezi eforturile pe lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine.

Tehnici de gestionare a timpului

Avem numeroase privilegii pe care ni le oferă lumea modernă. Comunicarea, deschiderea către lumea occidentală, ne-a adus și multă informație. Există numeroase tehnici, foarte multe strategii de gestionare a timpului care te pot ajuta să fii mai productiv. Printre acestea se numără tehnica Pomodoro, care presupune să lucrezi intens timp de 25 de minute, după care să faci o pauză scurtă, de 5 minute. De asemenea, poți folosi tehnică matricei Eisenhower pentru a-ți prioritiza activitățile în funcție de importanță sau de urgență.

Fă pauze regulate

A munci în continuare, fără să îți tragi sufletul, nu este deloc constructiv. Este important să stabilești limite, să acorzi timp odihnei, refacerii. Astfel spus, relaxarea este extrem de importantă dacă dorești să faci față sarcinilor zilnice. A lucra continuu, fără a face pauze, va duce la o scădere a productivității, la epuizare. Stabilește limite de timp pentru sarcinile tale, fă pauze regulate pentru a-ți reîmprospăta mintea, pentru a-ți recăpăta energia. Găsește modalități de a îmbina activitățile profesionale cu plăcerile personale. Poate că îți place să asculți muzică sau un podcast în timp ce lucrezi sau să faci o plimbare în parc în pauză de prânz. A găsi niște modalități de a face activitățile zilnice, chiar și de la job, mai plăcute, te va ajută să fii mai motivat, să menții un nivel ridicat de energie pe parcursul zilei.

Ai grijă la timpul petrecut pe social media 

Această este poate una din cele mai mari probleme ale acestui secol. Petrecem prea multe ore pe social media sau alte aplicații online. Aceștia pot consuma mult timp, fără să-ți dai seama. Încearcă să fii conștient de timpul petrecut pe aceste platforme, să limitezi utilizarea lor în timpul lucrului. Poți folosi aplicații, pentru a te folosi tot de tehnologie, pentru a-ți gestiona timpul petrecut pe telefon sau pe internet, pentru a-ți menține concentrarea pe sarcinile importante. Această practică te va ajută să-ți menții perspectiva.

Previous post Cum să-ți îngrijești tenul la început de primăvară
Next post Pădurea Letea –  un obiectiv turistic de poveste in Delta Dunării